Erilaisia hierontamuotoja

Erilaisia hierontatyylejä on useita. Tässä artikkelissa tutustutaan klassiseen hierontaan, urheiluhierontaan ja kiinalaiseen Tuina-, Thai- sekä Shiatsu -hierontaan, jotka kaikki ovat tehokkaita kehon hyvinvointia lisääviä ja ylläpitäviä terapiamuotoja, joilla autetaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, korjataan erilaisia vaivoja ja ehkäistään uusien vaivojen muodostumista sekä ongelmien pahenemista. Hierontatyylien tehokkuus perustuu hoitajan terapeuttiseen kosketukseen. Suuri painoarvo voidaan asettaa myös terapeutin kykyyn kuunnella asiakasta sekä sille empaattisuudelle, jota hän voi tarjota asiakkaalle.

Klassinen ja urheiluhieronta

Klassinen hieronta on nimensä mukaisesti varsin perinteinen hoitomuoto. Klassisessa hieronnassa käsitellään kehon pehmytkudoksia erilaisilla tekniikoilla. Klassisen hieronnan perustekniikoita on viisi kappaletta. Nämä ovat kehon sively, hankaus, taputus ja täristely sekä lihasten pusertelu.

Klassinen hieronta on enemmän rentouttavaa hierontaa, kun taas urheiluhieronta on pikemminkin osa lihashuoltoa. Urheiluhieronnassa lihasta käsitellään venyttävillä ja muokkaavilla hierontatekniikoilla. Sekä klassisen että urheiluhieronnan harjoittajista useimmilla on takanaan Opetushallituksen vahvistamien tutkinnon perusteiden mukainen ammatti- tai erikoisammattitutkinto. Heidät on myös rekisteröity terveydenhuollon ammattihenkilöiden Terhikki -tietokantaan, josta heidän tietonsa ovat tarkistettavissa.

Kiinalainen Tuina-hieronta

Tuina-hieronta on shiatsua vanhempi kiinalaisen lääketieteen perusperiaatteiden mukaisesti tehty manuaaliterapia. Tuinassa käytetään useita erilaisia hierontamenetelmiä, käsitellään meridiaani- ja akupisteitä sekä manipuloidaan niveliä. Hoitovaikutuksia tehostetaan monesti erilaisilla yrttipohjaisilla lämmittävillä tai viilentävillä voiteilla, joiden valinta perustuu terapeutin tekemään kiinalaisen lääketieteen teorioihin pohjautuvaan analyysiin potilaan kokonaistilasta.

Thai-hieronta

Thai-hieronnassa asiakkaan vartaloa käsitellään painelemalla käsillä ja jaloilla sekä erilaisilla venytysliikkeillä. Aivan kuten Tuina-hieronnassa käsittelyn tarkoituksena on avata kehossa kulkevia energialinjoja. Thai-hieronnalle on muodostunut epämääräinen maine, koska hieronnan varjolla on tarjottu seksipalveluja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aidolla Thai-hieronnalla ei ole mitään tekemistä seksipalvelujen kanssa.

Shiatsu -hieronta

Shiatsu on japanilainen versio kiinalaisesta akupunktiosta. Japanilainen Shiatsu-terapia on akupunktiota pehmeämpi hoitomuoto. Shiatsussa kehon eri osia venytellään sekä painellaan peukalolla, kyynärpäällä ja kämmenillä. Hoidon tavoitteena on kehon erilaisten yli- ja alitilojen tasapainottaminen sekä energiavirtausten vapauttaminen. Shiatsu-hoitoja voidaan antaa istuvalle tai makaavalle hoidettavalle. Istuen tehtävästä Shiatsusta on kehittynyt oma erikoismuotonsa ”lentokenttäshiatsu,” jota usein näkee japanilaisten tekevän toisilleen lentokenttien odotustiloissa.