Energiahoitaminen

Erilaisia energiahoitotyylejä ja -koulukuntia on useita. Tunnetuimpia näistä ovat Reiki, Anma sekä bioenergia-hoidot. Näille kaikille yhteistä on se, että ne liittyvät käsillä parantamiseen. Seuraavaksi käydään pikaisesti läpi näitä hoitomuotoja sekä niissä vaikuttaneita henkilöitä.

Reiki

Reiki on japanilaisen Mikao Usuin 1920-luvun alussa kehittämä tai pikemmin 21 vuorokauden meditaation päätteeksi löytämä energiahoitomenetelmä ja monille myös elämänfilosofia. Reikin periaatteet ovat kauniit ja toimivat hyvänä elämänohjeena tasapainoiseen elämään: tänään olen hyvällä mielellä (en ole vihainen); tänään olen huoleton; tänään olen kiitollinen kaikesta mitä olen saanut; tänään teen työni hyvällä mielellä ja tänään olen ystävällinen kaikille, ihmisille, eläimille ja kaikelle elolliselle. Elämällä näiden periaatteiden mukaisesti energia virtaa vapaasti ja tuottaa hyvää oloa myös kaikelle meidän ympäristössämme olevalle.

Reikihoitoa voidaan antaa perinteisesti laittamalla kädet hoidettavan päälle mutta myös kaukoparannuksena, jolloin hoidettavan fyysisellä sijainnilla ei ole merkitystä. Reikiä harjoitetaan perinteisesti kolmella tasolla, jotka ovat Shoden, Okuden ja Shinpiden. Shoden tarkoittaa ensimmäistä astetta. Okuden tarkoittaa salaista astetta. Shinpiden, joka on opettaja-aste, tarkoittaa mystisiä opetuksia. Kuuluisimpia suomalaisia Reikin harjoittajia ja opettajia oli Aila Norlamo, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan Elämän oppilapsi.

Anma

Anma on Tuina-hieronnasta Japanissa 1300-luvulla kehitetty energiahoitomenetelmä, joka perustuu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Anmassa käytetään erilaisia hierontatekniikoita, kuten hankausta, vaivaamista, taputtelua sekä ravistelua, joilla vaikutetaan kehon vitaalipisteisiin (elintärkeisiin pisteisiin) sekä meridiaaneihin (energiakanaviin).

Bioenergia / energiahieronta

Kun lapsena loukkasimme itsemme, äiti tai isoäiti laittoi käden loukkaantuneen kohdan päälle, jolloin rakkaus ja lämpö levisi kehoomme ja kipu hävisi. Tämä on perinteinen bioenergian ilmenemismuoto, jonka useimmat meistä ovat kokeneet. Parantava kosketus tuntuu.

Energiahoitaminen on hoitomuotona yhtä vanha kuin koko ihmiskunta. Energiahieronnassa pyritään lisäämään lihasten ja nivelten liikkumatilaa, jolloin kehon energiakanavat avautuvat, niissä oleva virtaus lisääntyy ja joskus myös kehoon koteloituneet tunnelukot avautuvat. Hoitomenetelminä käytetään rauhallisia kevyitä painalluksia ja kehon painoa hyödyntäviä painalluksia. Kaikkein kevyimmät painallukset tehdään sormilla painaen. Energiahoitaminen on erittäin rentouttava ja stressiä vähentävä hoitomenetelmä. Kuuluisia suomalaisia bioenergiahoitajia ja opettajia ovat jo edesmenneet Aila Norlamo sekä Liisi Peura.